MENU

Thursday, 10 March 2011

Memilih Warna Tema Perkahwinan

Ramai yang pening kepala fikirkan warna tema apa yang sesuai, warna baju dan sebagainya.Kebiasaannya yang akan pening ialah perempuan. Lelaki pula ada yang tak ambil kisah sangat pasal warna tema. Jadi, di sini saya ingin kongsi bagaimana memilih warna tema perkahwinan.

Warna Majlis
Jika anda masih lagi tak dapat pastikan apakah warna tema untuk kesuluruhan majlis, boleh lawati website The Perfect Palette. Di sini anda akan dapat lihat kombinasi warna-warna menarik untuk majlis anda. Pada pendapat saya, untuk memilih warna jangan lebih dari 3 warna. Kombinasi warna tersebut perlulah sepadan dan sesuai dengan konsep majlis anda. Contohnya konsep ala-ala Arab, warna-warna yang dipilih seperti warna Fuchsia atau violet. Jika tema 'Garden', warna mestilah warna yang sejuk seperti light blue, peach, light pink dan sewaktu dengannya.

Warna Baju Pengantin
Pada pendapat saya, agak tidak sesuai jika berwarna hitam. Ini kerana warna tersebut tak banyak membantu untuk menceriakan majlis. Selain itu, warna baju pun perlu sesuai dengan warna kulit. Kalau kulit cerah memang mudah nak sesuai dengan apa-apa warna. Jika berkulit gelap memang susah. Dari pengamatan saya, perempuan memang suka warna merah jambu tetapi warna tersebut kebanyakan tak sesuai dengan pasangannya kerana kulit lelaki lebih gelap dari perempuan. Jadi lelaki yang berkulit gelap tidak menonjol pada hari perkahwinan.

Bukan setakat kulit sahaja yang diambil kira. Saiz badan juga perlukan warna yang sesuai. Sekiranya berbadan besar, warna-warna cerah akan menampakkan tubuh badan lebih besar. Jadi, warna yang sesuai ialah warna-warna yang gelap supaya bentuk badan nampak kecil. Jika badan kecil/kurus, warna-warna cerah adalah sesuai.

Selamat memilih warna! :)

No comments:

Post a Comment